- σελήνιο
- Χημικό στοιχείο με σύμβολο Se- ανήκει στην έκτη ομάδα του περιοδικού συστήματος των στοιχείων, έχει ατομικό αριθμό 34, ατομικό βάρος 78,96, έξι σταθερά ισότοπα, με αριθμούς μάζας74, 77, 82, 76, 78, 80, και οχτώ ραδιενεργά με χρόνους υποδιπλασιασμού από 25’ ως 127 ημέρες. Είναι αρκετά διαδομένο στη φύση, πάντοτε σε μικρές ποσότητες, και περιέχεται στα ορυκτά μπερτσελιανίτη, ναουμανίτη, τιεμανίτη και, συχνά στους πυρίτες. Το ανακάλυψε το 1817 ο Μπερτσέλιους και πήρετο όνομά του από τη Σελήνη. Εμφανίζεται σε διάφορες αλλοτροπικές μορφές· ως καθίζημα είναι μια ερυθρή σκόνη η οποία, όταν τακεί και ψυχθεί, μετατρέπεται σε μια ερυθρόφαιη, υαλώδη και εύθραυστη μάζα. Οι χημικές του ιδιότητες μοιάζουν με του θείου- βράζει στους 684,8° C, είναι επιβλαβές για τα ζώα και τα φυτά. Εξάγεται από τα υποπροϊόντα των πυριτών και από τα ανοδικά ιζήματα της επεξεργασίας για τον καθαρισμό του χαλκού. Το μεταλλικό σελήνιο, στην αλλοτροπική φαιοκρυσταλλική (εξαγωνικό σύστημα) μορφή του, έχει ειδικό βάρος 4,79 και τήκεται στους 217°C.
Σχηματίζει ενώσεις με το υδρογόνο, το οξυγόνο, τα αλογόνα, τον άνθρακα και με πολλά άλλα στοιχεία, και μπορεί να υπάρξει σε τέσσερις διάφορες καταστάσεις οξείδωσης -2, +2, +4, +6. Παρουσιάζει την ιδιομορφία να είναι λίγο αγώγιμο στο σκοτάδι και πολύ στο φως- για την ιδιότητα του αυτή, που την ανακάλυψε το 1873 ο Σμιθ χρησιμοποιείται στα φωτοηλεκτρικά κύτταρα. Άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα του σ. είναι να παράγει ρεύμα όταν φωτίζεται και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα φωτογραφικά φωτόμετρα και στις ηλιακές στήλες. Εφαρμόζεται επίσης στους ανορθωτές ρεύματος, στη σιδηρουργία για τη βελτίωση της επεξεργασίας των ανοξείδωτων χάλυβων, στο βουλκανιζάρισμα του ελαστικού, στην κινηματογραφία, στην υαλουργία γιατί δίνει χρώμα ρουμπινιού και εξουδετερώνει το πράσινο που οφείλεται στην παρουσία σιδήρου.
Φωτοηλεκτρικά κύτταρα του σεληνίου. Φωτιζόμενο με φως επαρκώς υψηλής συχνότητας, το στοιχείοεκπέμπει ηλεκτρόνια σε ποσότητα ανάλογη προς την ένταση της προσπίπτουσας ακτινοβολίας. Η ιδιότητα αυτή του στοιχείου χρησιμοποιείται ακριβώς για να μετατρέπονται οι μεταβολές της φωτεινής έντασης σε μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος.
* * *το / σελήνιον, ΝΑνεοελλ.1. χημ. επαμφοτερίζον χημικό στοιχείο με σύμβολο Se και ατομικό αριθμό 34, το οποίο ανήκει στην ομάδα VIa τού περιοδικού συστήματος2. φρ. «ανορθωτής σεληνίου»(ηλεκτρ.) διάταξη ημιαγωγών, κατάλληλη για την ανόρθωση, δηλαδή την μετατροπή τού εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχέςαρχ.1. το σεληνόφως2. η περιφέρεια, ο κύκλος τής σελήνης3. (ως υποκορ. τ.) η σελήνη κατά τις πρώτες ή τις τελευταίες ημέρες τής φάσης της4. είδος φυτού.[ΕΤΥΜΟΛ. < σελήνη. Ο τ. με την νεοελλ. του σημ. είναι αντιδάνειος, πρβλ. αγγλ. selenium και μαρτυρείται από 1847 στον Γρ. Χαντσερή].
Dictionary of Greek. 2013.